psychomotorische therapie >> info >> eenvoudige uitleg

therapie is hulp

VRAAG: wanneer krijg je therapie?

Iedereen maakt wel eens mee dat het niet goed gaat. Je voelt je niet fijn of er zijn problemen. Soms kom je er alleen niet uit. Het kan dan fijn zijn om daar met anderen over te praten. Bijvoorbeeld met je ouders, je begeleider, je leerkracht, je broer of zus, een vriend, een tante of buurvrouw.

Maar soms heb je meer hulp nodig. Je kunt dan speciale hulp krijgen. Je kunt dan samen met een therapeut een tijdje aan je probleem werken.

Bijvoorbeeld wanneer je problemen hebt om met eigen gevoelens om te gaan, bijvoorbeeld als je te vaak boos, bang, bedroefd of juist te hyper bent.

Of als het lastig is om fijn met anderen om te gaan. Bijvoorbeeld: je weet ruzie niet op te lossen, je kunt je niet verweren tegen pesters of je durft geen vrienden te maken. Ook komt het voor dat er vroeger vervelende zaken gebeurd zijn, waar je nu nog last van hebt. Voor al deze problemen en andere kun je therapie krijgen.

psychomotorische therapie is speciale hulp

VRAAG: Hoe werk je bij AL DOENDE aan problemen?

In psychomotorische therapie praten we wel maar we gaan vooral  aan de slag met het lichaam, dus veel "doen”. Het spreekwoord zegt: "Al doende leert men",dus door iets te doen, leer je het. Daarom heet de praktijk “Al Doende”.

VRAAG: Voor wie is psychomotorische therapie/PMT ?

Sommige mensen (kinderen of volwassenen) vinden het moeilijk om over problemen te praten. Ze weten niet hoe ze het moeten vertellen of ze vinden het eng. Dan kan het fijn zijn om op een andere manier duidelijk te krijgen wat er dwars zit. Bijvoorbeeld door bewegingsspellen en opdrachtjes te doen. Je kunt leren stilstaan bij wat er in je lichaam gebeurt en ontspanningsoefeningen doen.

Let op: Het is NIET nodig dat je goed bent in bewegen of sporten. Je hoeft niet handig, lenig of sportief te zijn. Je hoeft dit ook niet te worden! Het is alleen belangrijk dat je door bewegend bezig te zijn aan je probleem wilt werken.

Zo kun je bijvoorbeeld leren om je kracht te beheersen bij boosheid. Of je leert meer je houding gebruiken en voor jezelf opkomen. Je merkt dat je wat waard bent. Of je gaat ervaren hoe je meer durf kunt krijgen voor contact met anderen. Ook als je nare dingen hebt meegemaakt, kun je in psychomotorische therapie leren hoe je goed verder kunt. Lees hier verder.

Vragen?

Als je nog vragen hebt, kun je (laten) bellen of mailen naar mijn praktijk, zie contact