psychomotorische therapie >> behandelaanbod >> mindfulness

Mindfulness jeugd Zeist (8 tot 13 jaar)

Van oorsprong is dit een groepstraining. de ervaring leert echter dat de groepen nooit 'vol' waren. Daarom wordt de training nu meestal gegeven aan kind plus (minimaal één) ouder. De training bestaat uit 8 groepsbijeenkomsten van 1 uur per week voor de basisschoolkinderen (8 tot 13 jaar). De ouders worden drie à vier maal apart verwacht om de mindful parenting met hen door te nemen.

 

Meer uitleg over de Mindfulness voor Jeugd

Wat houdt Mindfulness bij jeugdigen in?  Mindfulness betekent: doelbewust aandacht geven, zonder oordeel, in het huidige moment. De training is geschikt voor hen die moeite hebben met concentratie, moeite met aandacht richten en vasthouden, moeite met beheersen van hun impulsen. De training wordt ook wel AANDACHTSTRAINING genoemd.

Mindfulnesstraining verbetert de aandacht en concentratie en vermindert impulsiviteit, agressie en andere gedragsproblemen bijv.bij  jongeren met kenmerken van ADHD of ASS of de diagnose AD(H)D. In de kindertraining besteden we aandacht aan:

  • Aandachtsoefeningen en concentratieoefeningen
  • Bewegingsoefeningen
  • Oefeningen ter vergroting van kalmte en vermindering van impulsiviteit in het dagelijks leven.
  • Hulpmiddelen en opdrachten om thuis te kunnen oefenen. De kinderen/ jongeren krijgen een werkboek mee, waar oefeningen in staan die zij in de training gehad hebben, zodat zij thuis ook gaan oefenen en -nadat de training afgelopen is- nog eens e.e.a. kunnen opfrissen.


Mindfulnesstraining (en Mindful Parenting) is een praktische training. Dus niet de theorie staat centraal, maar het doen en eigen maken. Dit kost tijd en inzet. Bij het thuis oefenen kunnen de kinderen, samen met u, gebruik maken van een werkboek en audiobestanden.

Meer uitleg over de Mindful Parenting

Mindful parenting (ofwel aandachtig ouderschap) helpt ouders om op een kalme, onbevooroordeelde manier met gedragsproblemen van hun kinderen om te gaan. Bovendien leren ouders hoe zij de mindfulnesstraining van hun kind kunnen ondersteunen en belonen. Mindfulnesstraining is gebaseerd op een combinatie van Westerse kennis over stress en meditatietechnieken.

Tijdens de Mindful Parenting training leer je hoe je AANDACHT kunt toepassen in de opvoeding, ook wanneer er sprake is van opvoedstress.Ontwikkelaar van de training is prof. dr. Susan Bögels van UvA. Uit onderzoek blijkt dat deelnemers aan de training meer plezier in het opvoeden ervaren en een verbetering optreedt in de relatie met hun kind(eren) en partner”. Daarnaast is ´practice what you preach´, doe zelf wat je van je kind verwacht, een pré voor het slagen van de aandachtstraining van het kind.

 

Wie geeft de training? De trainingen worden gegeven door Lily Musters, gecertificeerde (2015) ouder-kind-mindfulnesstrainer, tevens psychomotorisch therapeut sinds 1993 en voorheen fysiotherapeut (1981 tot 2017).

Meer informatie over de cursus:

  1. Voorafgaand aan de cursus heeft u samen met uw kind een intakegesprek met de trainer om de verwachtingen en behoeften af te stemmen.
  2. Voor het kind en de ouder worden wekelijkse trainingsessies gepland, met uitzondering van de schoolvakanties.
    De training bestaat uit 8 wekelijkse bijeenkomsten van (ruim) 60 minuten. Acht weken na afloop van de training gaan de deelnemers thuis door met oefenen om het geleerde goed eigen te maken. Daarna is een terugkomdag, voor kinderen met hun ouder(s).
  3. Data en tijden worden in overleg gepland.

Kosten

Voor een ouder-kind sessie van Mindfulness training (twee personen) wordt E 50,00 per uur gerekend. 
 
Aanmelding/Inschrijving & vervolgprocedure

Voor informatie, aanvragen van een intake en/of inschrijven voor de training kun je een berichtje sturen naar Lily Musters


Links

Interview met grondlegger Mindful Parenting in J/M Ouders

Meer informatie van de ontwikkelaars van de training: MINDS YOU van UvA

Ouders online

Interview 'Diep ademhalen als je kinderen in de gordijnen klimmen' met Jon Kabat Zinn in het Parool, schrijver van het Handboek Mindful Ouderschap.      

Persbericht in Nieuwsbode