in praktijk Aldoende is het mogelijk fysiotherapie te krijgen.

1. Psychosomatische fysiotherapie

Voor kinderen, jeugdigen en volwassenen. Soms presenteren patienten hun klachten fysiek, maar bij nader onderzoek blijken er onderliggende stressoren aanwezig, die de klachten beïnvloeden of het herstel vertragen. Psychosomatische fysiotherapie benadert het bewegen vanuit de complexe relatie tussen fysieke, somatische, psychische en sociale factoren. Bij psychosomatische klachten werk je onder meer aan het herkennen van lichaamssignalen, spanning, bevorderen van ontspanning en omgaan met stress. Bijvoorbeeld om

-  Inzicht te krijgen in ontstaansoorzaken en factoren die de klacht in stand houden
-  Bewust te worden van spanning/ ontspanning in het lichaam middels massage en oefentherapie
-  Leren aan te voelen en respecteren van eigen grenzen, zowel lichamelijk als psychisch
-  Adembewustwording/ontspanningsoefeningen aan te leren
-  Om te kunnen gaan met stress (stressmanagement)
-  Belastbaarheid via bewegingstherapie te verhogen
-  Gedragsverandering te stimuleren
-  Hulp bij Somatisch Onverklaarde Lichamelijke Klachten  (SOLK) Meer informatie hierover vindt u onder aan de bladzijde.


2. Sensomotorische fysiotherapie

Bij motorische achterstand of sensorische verwerkingsproblematiek werk je door oefeningen en spel aan verbeteren ervan. Het gaat in praktijk aldoende vooral over de grove motoriek (balans, ooghandcoordinatie, ed). Bij kinderen met DCD (coördinatie-ontwikkelingsstoornis), maar ook ADHD en ASS kan deze hulp effectief zijn. Voor verbetering van de fijne motoriek is er doorverwijzing naar een kinderfysiotherapeut in de buurt.

3. Ontspanningstherapie

Met speciale ontspanningsmethodes (zoals Jacobsen, autogene training en ademoefeningen) kan men leren zichzelf beter te ontspannen. Dit wordt ingezet als er bijvoorbeeld sprake is van hyperventilatie, terugkerende spierspanning  algeheel gevoel van te hoog stressniveau of inslaapproblemen.

 

Meer info over SOLK (Somatisch Onverklaarde Lichamelijke Klachten) overnomen van thuisarts.nl:

Naar een fysiotherapeut voor SOLK

Fysiotherapeuten kunnen ontspanningsoefeningen geven. Als u zich beter kunt ontspannen, kunnen angsten en pijnklachten verminderen. Ook kunt u dan beter slapen. U leert het verschil te voelen tussen een gespannen en een ontspannen lichaam. Vervolgens kunt u een paar keer per dag proberen te kiezen voor ontspanning.We denken dat wanneer uw lichaam en uw gedachten tot rust komen, u beter met uw klachten om kunt gaan. De klachten zijn er misschien nog wel maar geven dan minder problemen.

Een fysiotherapeut die ervaring heeft met SOLK, kan samen met u oefeningen doen. Zo ontdekt u samen hoe houding en manier van bewegen invloed hebben op uw klachten. U krijgt tips en uitleg hoe u makkelijker beweegt, hoe u uw houding verbetert en uw kracht en conditie weer opbouwt. U leert hoe spanning en ontspanning aanvoelen in uw lijf. U ontdekt welke dingen spanning geven en uw klachten erger maken. Zo leert u steeds beter met uw lichaam en uw klachten om te gaan.